Údaje o predajni sa načítavajú.

Vaše údaje boli odoslané.
kaufland.sk/recepty

Vanilkový krémeš (Miňova škola pečenia)

viac ako 60 minút
Rafinované
Pre zobrazenie receptu načítajte QR kód prostredníctvom mobilného telefónu či tabletu. Jedným klikom si môžete tiež pridať ingrediencie na nákupný zoznam.

Ingrediencie (20 kusov)

Na tukové cesto:

150 g hladkej múky K-Classic
250 g rastlinného tuku (alebo masla)

Na vodové cesto:

150 g hladkej múky K-Classic
3 g soli
1 žĺtok
1 PL octu
75 ml vody (podľa potreby)
olej na potretie plechov

Na krém:

1 L plnotučného mlieka K-Z lásky k tradícii
1 balíček vanilkového cukru K-Classic
5 vajec
2 balíčky Zlatého klasu
130 g polohrubej múky K-Classic
200 g kryštálového cukru
1 vanilkový struk
100 g masla Z lásky k tradícii

Na šľahačku:

600 g smotany na šľahanie K-Z lásky k tradícii (33-percentnej)
2 balíčky stužovača šľahačky K-Classic
2 balíčky vanilkového cukru K-Classic

Na posypanie:

1 balíček vanilkového cukru K-Classic
práškový cukor K-Classic

Postup

    1

Na lístkové cesto potrebujeme pripraviť tukové a vodové cesto. Na tukové vymiešame rastlinný tuk a hladkú múku. Vytvarujeme z neho kocku, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme dobre stuhnúť do chladničky.

    2

Na vodové cesto vymiešame v robote múku so soľou, žĺtkom, s octom a za stáleho miesenia pridávame vodu, aby bolo cesto vláčne. Potom ho ešte vypracujeme viacnásobným búchaním o pracovnú dosku, až kým bude úplne jemné a nelepivé. Dáme ho na 20 minút odležať do chladničky a potom rozvaľkáme do tvaru štvorca.

    3

Do stredu položíme tukové cesto a zabalíme ho tak, že preložíme k sebe protiľahlé rohy. Rozvaľkáme a preložíme na 4-krát. Znova rozvaľkáme a takisto preložíme. Rozvaľkané cesto preložíme na 3-krát a postup ešte raz zopakujeme. Dáme vychladiť na 30 minút. Rozdelíme ho na dve časti, rozvaľkáme na veľkosť plechov 30 x 40 cm (potretých olejom), popicháme vidličkou a každý pečieme v rúre predhriatej na 220 °C 8 až 10 minút do zlatista.

    4

Na krém odlejeme z mlieka asi 300 ml a rozmiešame v ňom vanilkový cukor, žĺtky, Zlatý klas a múku. Zvyšok mlieka zohrejeme s 50 g cukru a dreňou zo struku. Pomaly vmiešame žĺtkovú zmes a za stáleho miešania privedieme do varu. Ešte do teplej kaše pridáme maslo a miešame, kým sa nerozpustí. Zľahka zapracujeme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a zo zvyšného cukru.

    5

Krém natrieme na upečený plát. Necháme trocha stuhnúť a navrstvíme šľahačku vyšľahanú so stužovačom a s vanilkovým cukrom. Položíme druhý plát a necháme chvíľu odležať v chlade. Posypeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom.


Video k receptu