Údaje o predajni sa načítavajú.

Vaše údaje boli odoslané.
kaufland.sk/recepty

Jablkové šišky

viac ako 60 minút
Rafinované
Pre zobrazenie receptu načítajte QR kód prostredníctvom mobilného telefónu či tabletu. Jedným klikom si môžete tiež pridať ingrediencie na nákupný zoznam.

Výživové hodnoty

(Na porciu)
  • 362/​1516
    kcal / kJ
  • 45 g
    sacharidy
  • 6 g
    bielkoviny
  • 17 g
    tuky

Výživové hodnoty

(Na porciu)
    362/1516 kcal/kJ, 45 g sacharidy, 6 g bielkoviny, 17 g tuky

Ingrediencie (15 kusov)

Na prípravu kvásku:

100 g pšeničnej múky (T 405)
1 balenie sušeného droždia K-Classic
40 g cukru
100 ml K-Bio UHT mlieka (3,8 % tuku)

Na prípravu cesta:

500 g (+ trochu na poprášenie) pšeničnej múky (T 405)
štipku soli
40 g cukru
100 g sladkého smotanového masla K-Bio
150 ml K-Bio UHT mlieka (3,8 % tuku)
2 vajcia (veľkosť M)

Na prípravu plnky:

4 stredne veľké jablká
2 PL cukru
1 ČL škorice

Okrem toho potrebujeme:

750 ml slnečnicového oleja na vyprážanie
4 PL cukru
1 PL škorice

Tip

  • Plátky plneného cesta, ktoré ostanú, sa dajú výborne zamraziť.


Postup

    1

Na prípravu kvásku zmiešame v miske múku, sušené droždie a cukor. Mlieko zohrejeme v hrnci, pridáme do zmesi múky a droždia, premiešame a necháme približne 10 minút odpočívať.

    2

Na prípravu cesta zmiešame v miske múku, soľ a cukor. V hrnci zohrejeme maslo s mliekom, kým sa maslo nerozpustí, a pridáme ho k múke spolu so zmesou múky a droždia a vajcom. Cesto miesime hákom ručného mixéra alebo kuchynského robota približne 10 minút. Potom cesto na mierne pomúčenej pracovnej ploche vyformujeme do tvaru gule a vložíme ho do olejom vymastenej misky. Prikryjeme a necháme odpočívať na teplom mieste približne 1,5 hodiny.

    3

Na prípravu plnky jablká umyjeme, osušíme, ošúpeme, zbavíme jadier a nakrájame na kocky s rozmermi približne 1 x 1 cm. V miske ich zmiešame s cukrom a škoricou.

    4

Vykysnuté cesto položíme na pomúčenú pracovnú dosku a pomocou valčeka ho rozvaľkáme na obdĺžnikový tvar s rozmermi 45 x 35 cm. Rozložíme naň jablká a cesto z dlhšej strany pevne zrolujeme. Nakrájame na plátky hrubé približne 2,5 cm. Plech na pečenie vysypeme múkou, položíme naň plátky cesta s rozostupmi asi 3 cm a necháme ich zakryté odpočívať ďalších 10 minút.

    5

Medzitým v širokom hrnci zohrejeme olej. Podržíme rukoväť drevenej varechy alebo špajdľu v oleji - ak sa na nej objavia bublinky, olej je dostatočne horúci. Plátky vkladáme do oleja po porciách a smažíme približne 5-7 minút, pričom ich otáčame. Hotové šišky ukladáme na kuchynský papier. Na tanieri zmiešame cukor a škoricu a v zmesi obalíme horúce šišky.