Údaje o predajni sa načítavajú.

Vaše údaje boli odoslané.

Požltový olej: dochutenie šalátov

Požltový olej, niekedy tiež saflorový olej, je rastlinný olej. Získava sa zo semien požltu farbiarskeho, ktorý patrí do čeľade astrovitých. Obsahuje hlavne nenasýtené mastné kyseliny, mononenasýtené mastné kyseliny a dvojnenasýtené mastné kyseliny.

Užitočné informácie

Požltový olej má tieto špecifické vlastnosti

Detailný pohľad na požltový olej

Chuť požltového oleja je oriešková, podobná tiež slnečnicovému oleju. Požlt farbiarsky (Carthamus) vďačí za svoj názov skutočnosti, že jeho okvetné lístky sú intenzívne žltočervené. Z nich sa získava flavonoidové farbivo kartamín. V niektorých európskych jazykoch preto nájdeme pre požlt aj označenie „falošný šafran“. Rastlina má vzrast byliny s dlhým hlavným koreňom.

Požltový olej sa používa aj na kozmetiku

Kozmetika dokáže s požltovým olejom dosiahnuť, predovšetkým pri mastnej pokožke, priaznivé výsledky, pretože požltový olej pokožku zmatňuje, preniká do nej rýchlo, avšak nie hlboko, a nezvyšuje jej mastnotu. V kombinácii s inými olejmi (konopný olej, olej z ríbezľových semienok, olej z hroznových semienok) sa požltový olej hodí aj na ošetrovanie škvŕn na pokožke. Dobré výsledky sa dosahujú v kombinácii s babasovým olejom alebo skvalánom. Podiel vitamínu K sa vynikajúco hodí na ošetrovanie kuperózy alebo rozacei a tmavých kruhov pod očami.


Pôvod

Odkiaľ pochádza požltový olej?

Požlt pochádza pôvodne z Egypta. Dnes sa pestuje prevažne v týchto krajinách: 

• India

• Mexiko

• Austrália

• Stredomorská oblasť 

• USA 

• Švajčiarsko

Po fáze rastu, trvajúcej približne päť mesiacov, možno požlt zberať.


Sezónnosť

Kedy má požltový olej svoju sezónu?

Doba zberu požltu je od augusta do septembra, podľa stavu počasia. Podľa hnedo sfarbených, suchých listov možno rozpoznať, kedy sú plody zrelé. Kvety sú výrazne červené. Pozberané rastliny sa sušia pri 50 až 60 stupňoch, aby sa dali ľahšie získať semená. Aby bolo možné zo semien získať olej, musia byť mesiace uskladnené v chlade a suchu. Potom možno semená spracovať v olejovom lise.

Naša ponuka tukov a olejov

Platnosť od 11.04.2024 do 17.04.2024


Používanie a skladovanie

Na čo sa môže požltový olej použiť a ako sa má skladovať?

Detailný pohľad na požltový olej

Požltový olej je lepšie používať studený

Požltový olej má najvyšší prírodný podiel kyseliny linolovej. Keďže sa obsiahnutá kyselina linolová pri pôsobení tepla rýchlo rozkladá, používanie požltového oleja v kuchyni ako tuku na opekanie alebo fritovanie sa neodporúča (bod dymenia pri 150 stupňoch Celzia), vhodný je však skôr ako studený olej do šalátov. Požltový olej sa tiež hodí pre diétnu kuchyňu. Olej obsahuje predovšetkým vitamíny A a K.

Ako požltový olej skladovať

Neotvorenú fľašu požltového oleja je nutné skladovať v tme a chlade, aby sa predĺžila jej trvanlivosť. Po otvorení by sa mal olej pri rovnakých podmienkach skladovania spotrebovať do štyroch až ôsmich týždňov, inak stuchne.


Účinné zložky

Čo sa skrýva v požltovom oleji

Účinné zložky požltu sa nachádzajú v medicíne a v liečivách, ktoré znižujú horúčku. Používajú sa na posilnenie srdca a krvného obehu a ako prevencia vápenatenia ciev. V čínskej medicíne sa požltový olej používa ako prostriedok na tlmenie bolestí. Olej obsahujúci kyselinu linolovú, ktorá pôsobí protizápalovo, možno nanášať aj pri kožných problémoch, ako sú ekzémy, aby sa podporila liečba.

Výživové hodnoty
 

Kalórie: 900 kcal

Sacharidy: 0 g

Bielkoviny: 0 g

Tuky: 100 g

Vitamíny

 

Vitamín A: 0 µg

Vitamín B1: 0 mg

Vitamín B2: 0 mg

Vitamín B6: 0 mg

Vitamín C: 0 mg

Vitamín E: 48,2 mg

 

Minerálne látky

 

Vápnik: 0 mg

Železo: 0 mg

Draslík: 1 mg

Horčík: 0 mg

Sodík: 0 mg