Údaje o predajni sa načítavajú.

Vaše údaje boli odoslané.

Arašidový olej: vynikajúci pre wok

Arašidy, z ktorých sa má lisovať olej, musia byť po zbere až štyri týždne uložené v suchu, aby sa obsah vody znížil z približne 40 percent na asi päť percent. Po odstránení škrupín možno oriešky lisovať.

Užitočné informácie

Arašidový olej má tieto špecifické vlastnosti

Detailný pohľad na arašidový olej

Arašidový olej sa lisuje zo semien arašidov. Po zbere sa arašidy dva až štyri týždne sušia, aby sa znížil obsah vody. Pred týmto postupom je obsah vody 40 percent, po sušení iba asi sedem až päť percent. Po olúpaní a očistení sa oriešky rozomelú valcovaním a potom sa lisujú. Z výlisku možno extrahovať pomocou n-hexánu zvyškový olej. Tento olej má nižšiu kvalitu ako za studena lisovaný olej.

Príbuzní arašidov

Vedeli ste, že arašidy z botanického hľadiska nie sú orechy?  Arašidy naopak patria do čeľade strukovín a preto sú blízkym príbuzným hrachu a fazule. Ich účinné zložky, hlavne mnoho rastlinných tukov a nenasýtených mastných kyselín, však poukazujú skôr na orech.


Pôvod

Odkiaľ pochádza arašidový olej?

Arašidový olej pôvodne pochádza z Južnej Ameriky, pretože pred asi 7500 rokmi boli v Peru prvý raz objavené a pestované arašidy. Mimoriadne často sa však používa v ázijskej kuchyni pri opekaní potravín vo woku. Ako alternatívu namiesto arašidového oleja, napríklad pri alergiách, možno používať repkový olej.


Sezónnosť

Kedy má arašidový olej svoju sezónu?

Arašidový olej je v predaji po celý rok.

Naša ponuka tukov a olejov

Platnosť od 11.04.2024 do 17.04.2024


Používanie a skladovanie

Na čo sa môže arašidový olej použiť a ako sa má skladovať?

Detailný pohľad na arašidový olej

Arašidový olej sa už oddávna používa v ázijskej kuchyni. Slúži hlavne na opekanie a fritovanie jedál, ktoré sa klasicky pripravujú vo woku. Arašidový olej je aj vďaka príjemnej korenistej chuti atraktívnym jedlým olejom, ktorý sa tiež vynikajúco hodí k šalátom a studeným jedlám. Ako všetky jedlé oleje, aj arašidový olej je nutné skladovať na tmavom a chladnom mieste, pretože svetlo rozkladá mastné kyseliny a olej sa kazí.

Arašidový olej sa však nenachádza iba v kuchyni: Kvôli je mnohým nenasýteným mastným kyselinám, ako sú napríklad kyselina olejová alebo kyselina linolová, a tiež kvôli vysokému obsahu vitamínu E sa tento olej s obľubou používa na ošetrovanie pokožky.


Recepty

Čo možno pripraviť z arašidového oleja


Účinné zložky

Čo sa skrýva v arašidovom oleji

Zloženie arašidového oleja sa líši podľa jednotlivých výrobných postupov a pôvodu arašidov. Obsahuje kyselinu palmitovú, kyselinu olejovú a kyselinu stearovú. Pre arašidový olej je typická kyselina arachidová, kyselina behenová a kyselina lignocerová. Obsah vitamínu E je pri približne 25 miligramoch skutočne vysoký.

Účinné zložky arašidového oleja vraj znižujú hladinu cholesterolu a prispievajú k znižovaniu krvného tlaku. Či už ako univerzálny a chutný jedlý olej v kuchyni alebo ako prírodná kozmetika, arašidový olej je veľmi kvalitným prírodným produktom, ktorý sa vyrovná iným rastlinným olejom, ako je olivový alebo slnečnicový olej.

Výživové hodnoty
 

Kalórie: 900 kcal

Sacharidy: 0 g

Bielkoviny: 0 g

Tuky: 100 g

Vitamíny

 

Vitamín A: 0 µg

Vitamín B1: 0 mg

Vitamín B2: 0 mg

Vitamín B6: 0 mg

Vitamín C: 0 mg

Vitamín E: 25,5 mg

 

Minerálne látky

 

Vápnik: 0 mg

Železo: 0,1 mg

Draslík: 0 mg

Horčík: 1 mg

Sodík: 0 mg