Údaje o predajni sa načítavajú.

Vaše údaje boli odoslané.

Kokosový olej: nielen na varenie

V pôvodnom stave sa kokosový olej skladá z rastlinného tuku z orecha kokosovej palmy, takzvanej kopry. Kokosový orech je plodom kokosovej palmy, z ktorého sa získava surovina pre kokosový olej. Kokosový olej slúži napríklad ako surovina pre výrobu cukroviniek, ale používa sa tiež na farmaceutické účely.

Užitočné informácie

Kokosový olej má tieto špecifické vlastnosti

Detailný pohľad na kokosový olej

Kokosový olej je biely až mierne žltkastý a má voskovitú konzistenciu. Podľa teploty je kokosový olej v kvapalnom alebo pevnom skupenstve. Teplota topenia je 24 stupňov Celzia. Kokosový olej možno napriek jeho nadpriemerne vysokému obsahu tuku úplne bez problémov skladovať a má neutrálnu až mierne kokosovú vôňu. Ak však nie je kokosový olej uzatvorený vzduchotesne, po relatívne krátkom čase ho cítiť za stuchlinou. 

Aký je rozdiel medzi kokosovým olejom a kokosovým tukom

Vlastne alternatívny názov „kokosový olej“ pochádza z toho, že je pri izbovej teplote kvapalný a iba pod touto teplotou sa vyskytuje ako kokosový tuk. Vďaka svojim chemickým väzbám kokosový olej pri zahriatí pohlcuje veľkú časť tavného tepla, čo z hľadiska chuti vytvára pociťovaný chladivý efekt.


Pôvod

Odkiaľ pochádza kokosový olej?

Kokosový olej sa získava zo zrelej dužiny kokosového orecha a v juhovýchodnej Ázii je žiadaný už niekoľko storočí. Domovom kokosovej palmy je India a juhoázijská oblasť. Dnes sa však nachádza vo všetkých tropických oblastiach. Hlavnými pestovateľmi sú Brazília, Indonézia a Filipíny. 


Sezónnosť

Kedy má kokosový olej svoju sezónu?

Kokosový orech sa zberá po celý rok, preto je kokosový orech a jeho olej v predaji po celý rok.

Naša ponuka tukov a olejov

Platnosť od 11.04.2024 do 17.04.2024


Používanie a skladovanie

Na čo sa môže kokosový olej použiť a ako sa má skladovať?

Detailný pohľad na kokosový olej

Kokosový olej je veľmi mnohostranný rastlinný olej, ktorý má vďaka svojmu zloženiu zo stopových prvkov, minerálnych látok a mastných kyselín jemnú chuť a je tepelne stabilný. Znamená to, že pri zahrievaní nevznikajú žiadne transmastné kyseliny ako pri iných olejoch. Kokosový olej je vhodný na varenie, pečenie a opekanie. Pokrmom dodáva decentnú kokosovú arómu. Pri pečení môže nahradiť margarín alebo maslo. Tento mnohostranný olej sa tiež používa v kozmetických produktoch, napríklad v krémoch na tvár, v starostlivosti o chrup, pri ochrane pred slnkom a v mnohých iných oblastiach.

Ako kokosový olej skladovať

Optimálne je skladovať ho pri izbovej teplote, v tme a dobre uzatvorený. Ak by bol na svetle, začnú sa mastné kyseliny obsiahnuté v kokosovom oleji štiepiť a olej stuchne. V chladničke by v skle vznikala vlhkosť, ktorá podporuje tvorbu plesní. 



Účinné zložky

Čo sa skrýva v kokosovom oleji

V kokosovom oleji sa nachádzajú predovšetkým mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom a veľké percento kyseliny laurovej, pretože však ide o prírodný produkt, príslušné množstvá značne kolíšu. K tomu sa pridávajú zložky kyseliny kaprinovej, ktoré sú obsiahnuté predovšetkým v kozmetike, a kyseliny kaprylovej, ktorá sa v ľudskej pečeni mení na ketóny a slúži mozgu ako stabilný zdroj energie. Kokosový olej okrem toho obsahuje mnoho esenciálnych aminokyselín a stopový prvok selén.

Výživové hodnoty
 

Kalórie: 862 kcal

Sacharidy: 0 g

Bielkoviny: 0 g

Tuky: 99,1 g

Vitamíny

 

Vitamín A: 0 µg

Vitamín B1: 0 mg

Vitamín B2: 0 mg

Vitamín B6: 0 mg

Vitamín C: 0 mg

Vitamín E: 0,11 mg

 

Minerálne látky

 

Vápnik: 1 mg

Železo: 0,05 mg

Draslík: 0 mg

Horčík: 0 mg

Sodík: 0 mg