Údaje o predajni sa načítavajú.

Vaše údaje boli odoslané.

Sezamový olej: mimoriadne cenný

Vďaka nenasýteným mastným kyselinám, viac ako 40 percent kyseliny linolovej, omega-3 a 6, a približne 50 miligramom vitamínu E na 100 mililitrov je sezamový olej jedným z najhodnotnejších za studena lisovaných olejov v kuchyni, kozmetike a medicíne.

Užitočné informácie

Sezamový olej má tieto špecifické vlastnosti 

Detailný pohľad na sezamový olej

Rastlina sezam je asi najstaršie olejnaté semeno na svete. V Indii a Číne sa táto jednoročná rastlina pestuje už mnoho tisíc rokov. Rastlina potrebuje na rast asi 20 až 25 stupňov Celzia a v Európe nerastie. Je asi 1,50 metra vysoká a na jej vrchole sa tvoria chlpaté kvety v tvare zvončeka, ktoré sa ráno otvoria a na slnečnom svetle zvädnú.

Semená potrebujú na dozretie asi tri týždne a zberajú sa ručne. To je jedným z faktorov, prečo je sezamový olej tak vzácny. Lisovaním semien sa získava olej, ktorý sa nakoniec ešte rafinuje. Bod dymenia svetlého, nepraženého sezamového oleja je okolo 220 stupňov Celzia, tmavého, praženého okolo 177 stupňov Celzia.


Pôvod

Odkiaľ pôvodne pochádza sezamový olej?

Rastlina sezam pochádza dokázateľne z východnej Afriky. Odtiaľ sa rozšírila najprv na Blízky Východ a do Indie. Najväčšími svetovými producentmi sezamového oleja sú tieto krajiny: Čína, Mjanmarsko, India, Nigéria, Japonsko, Uganda, Turecko, Kórea, Mexiko, Sudán a Tanzánia.


Sezónnosť

Kedy má sezamový olej svoju sezónu?

Sezamový olej nie je sezónny produkt.

Naša ponuka tukov a olejov

Platnosť od 11.04.2024 do 17.04.2024


Používanie a skladovanie

Na čo sa môže sezamový olej použiť a ako sa má skladovať?

Detailný pohľad na sezamový olej

Olej z praženého sezamu možno síce zahrievať, nemalo by sa to však robiť, pretože sa tým stratí chuť a aróma. Vďaka jedinečnej, mierne orieškovej chuti je vhodný do studených jedál, ako sú šalátové dresingy, studené dipy a na dochucovanie omáčok. Typická, trochu orientálne pôsobiaca, chuť sezamového oleja sa uplatní aj pri pokrmoch pripravovaných vo woku a ázijských polievkach. Sezamový olej sa tiež používa na výrobu margarínu a v medicíne. 

Ako sezamový olej skladovať

Po otvorení vydrží nechladený sezamový olej šesť mesiacov. V chladničke možno jeho trvanlivosť predĺžiť na jeden rok. Tento olej síce nie je tak citlivý na svetlo, ako ostatné oleje, na studenom a tmavom mieste však vydrží dlhšie.



Účinné zložky

Čo sa skrýva v sezamovom oleji

Sezamový olej je zdravý olej, ktorý má priaznivé účinky na zdravie. Znižuje hladinu cholesterolu a chráni srdce a cievy. V ajurvédskej medicíne sa sezamový olej používa ako liečivo na miernenie niektorých ťažkostí.

Výživové hodnoty
 

Kalórie: 900 kcal

Sacharidy: 0 g

Bielkoviny: 0 g

Tuky: 100 g

Vitamíny

 

Vitamín A: 0 µg

Vitamín B1: 0,01 mg

Vitamín B2: 0,07 mg

Vitamín B6: 0 mg

Vitamín C: 0 mg

Vitamín E: 28,3 mg

 

Minerálne látky

 

Vápnik: 10 mg

Železo: 0,1 mg

Draslík: 20 mg

Horčík: 0 mg

Sodík: 2 mg